etxean.net
The home site of the Kuijpers-López family

Ouddorp | 20 april 2013

Met Nico afgesproken om te gaan kiten. Het was een hele tijd geleden dat we samen op pad zijn gegaan. In eerste instantie bedachtten we om naar IJmuiden te gaan, maar 's ochtends bleek de wind van N verder naar NO te zijn gedraaid dus we besloten alsnog om richting Ouddorp te rijden.

Aankomst

We kwamen aan om 11:30 dus ongeveer met vloed en de strook om te rijden langs de kustlijn was erg smal. Dus eerst maar eens de kites uitgepakt voor wat powerkiten. Ikzelf met mijn Frenzy 13 en Nico met zijn Method 4. Nadat het water weer wat terugtrok werden de vloedlijn weer wat droger en werden de eerste korte rakjes gereden. De wind begon al aardig aan te trekken. We kwamen aan met een goede 15-16 knopen maar dat ging als snel richting de 18 knopen. De wind stond redelijk NO dus dat betekende naar links langzaam upwind rijden en naar rechts downwind en dan af en toe scherp richting zee sturen en bij het water een sprong inzetten om weer terug op het droge te landen. Dit had ik vaker gedaan in Bretagne en is erg leuk om te doen. 

Zand en wind

De wind begon ondertussen nog wat harder te waaien zodat we verschuilt achter ons popup tentje onze boterhammen gingen eten. Ouddorp heeft veel fijn zand wat door de harde wind opstoof dus het popup tentje was geen overbodige luxe. Vanwege de hardere wind besloten we kleiner te gaan vliegen. Nico met de Frenzy 7 en ik ging mijn Catalyst 12 klaarleggen. Nico had moeite met de 7 goed in de lucht te krijgen. Eerst zat er een stukje toomlijn achter een klittebandje en toen dat hersteld was en de kite in de lucht ging bleef één tip raar wapperen. Weer naar de grond en wat bleek: er was door het opstuivende zand ongeveer de hoeveelheid van een koffiemok aan zand in de kite gewaaid. Dat vliegt beroerd. Nadat het zand was verwijderd bleek de Frenzy 7 2012 een hele stabiele kite en heb ik even wat rakjes mee gereden alvorens hem weer aan Nico terug te geven.

Springen

De wind was aangetrokken richting 22 knopen en ik wilde de Catalyst gaan starten toen ik opeens bedacht dat ik ook Nico's Frenzy 11 zou kunnen gaan vliegen. In principe hetzelfde als mijn 13 maar die laatste moet ik laten liggen boven de 20 knopen. De 11 bleek een nieuwe vriend te worden. Net wat sneller dan de 13 (logischerwijs), maar daardoor kon ik ook beter timen voor mijn sprongen. Vanwege de goede strandcondities zag ik ook weinig bezwaren om eens goed aan mijn sprongtechniek te schaven. En dat bleek goed te lukken. De eerste keer dat ik voor mijn gevoel boven de twee meter hing riep ik nog wow en vroeg Nico: "heb je gezien hoe hoog ik ging". De ervaring leert namelijk dat mijn inschatting meestal meer is dan als je het later op beeld terugziet. Nico zei dat hij het niet gezien had en zei: "doe nog maar eens". Dus ik weer op pad: kite op 11 uur, terugsturen, board hard upwind sturen, bar intrekken en huppakee, ik voel dat de kite me lekker omhoog tilt en op hoogte merk ik dat ik alle tijd heb om op mijn gemak eens na te denken hoe ik straks ga landen. Heerlijk! Nico schatte in dat ik toch ruim boven zijn kijkhoogte ging dus ik concludeerde dat mijn gevoel over de hoogte dus wel had geklopt. Lekker.....

Aan het einde

De rest van de sessie nog meer gesprongen en lange trage sliding transitions en slides-to-toeside gemaakt op het heerlijke biljartlaken aan de vloedlijn. Tijd voor een korte pauze. Ondertussen werd het strand wel drukker en drukker. Terwijl er 's ochtends slechts wat buggiers waren, waren er 's middags opeens twee blikken blokarters opengetrokken en was toch een stuk minder relaxed cruisen. Met de laatste sessie heb ik nog gereden met de Catalyst 12. Grappig dat zo'n tube dan weer een stuk sneller draait dan bijv. De Frenzy 7. Op zich best lekker gereden, maar door drukte en ook omdat ik al wat vermoeider begon te raken toch snel besloten om te gaan stoppen. 

Al met al een heel geslaagde dag in prachtig weer. Voldaan, en met door de zon licht rode gezichten, stapten we rond 16u weer in de auto voor de twee uur durende rit terug richting Brabant.

See also

Written by Ard on Saturday April 20, 2013
Permalink - Category: hobbies - Tag: flyboarding

« IJmuiderslag | 4 mei 2013 - IJmuiderslag | 13 april 2013 »